skip to Main Content

Wat is de invloed van de menopauze op je haar?

Voor veel vrouwen valt de menopauze niet bepaald mee.

Ook al hoort de overgang bij het leven van een vrouw, dat wil nog niet zeggen dat het een gemakkelijke periode is.

Ik heb er al veel over geschreven en heb het idee dat ik er wel op voorbereid ben, voor zover dat dat gaat.

Ik heb reeds heel veel tips gelezen en geschreven, maar toch komt er steeds weer iets bij. En dan heb ik het niet over de typische klachten als slapeloosheid, opvliegers ed.

Afgelopen weekend sprak ik met mijn schoonmoeder nog over de menopauze. Waar zij wel ‘moeite’ mee had was om sinds de menopauze nog een ‘degelijk en mooi’ kapsel te krijgen/houden.

Net zoals je huid verliezen je haren met de jaren wel wat van hun kracht en vitaliteit. Daarom heeft ouder wordend haar ook een iets andere verzorging nodig dan vroeger om er mooi en verzorgd uit te zien.

De verminderde hormoonproductie tijdens de menopauze beïnvloedt de groeicyclus van het haar.

Dezelfde hormonale veranderingen die de huid beïnvloeden, hebben ook een effect op het haar en op al de aspecten van haargroei.

Dit is eigenlijk redelijk logisch: de haarfollikels vormen nl. een onderdeel van de anatomie van de huid.

Dit zorgt er natuurlijk voor dat sommige aspecten van veranderingen tijdens de menopauze een dubbele impact hebben op het haar, aangezien de toestand van de huid ook het haar beïnvloedt.

Het meest voorkomende ‘probleem’ dat vrouwen in de menopauze hebben met hun haar is dat het sneller uitvalt en dat het dunner lijkt te worden.

Dat is een normale reactie – tijdens het ouder worden – maar je kan je haar wel voller houden door er op jonge(re) leeftijd ook al genoeg aandacht aan te schenken.

Verder verandert bij het ouder worden ook de structuur van het haar.

De cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine (zorgt voor kleur in je haar) worden niet meer aangemaakt door de stamcellen, waardoor kleurloos (grijs) haar ontstaat. Daar kun je zelf verder weinig aan doen.

Ouder wordend haar is bovendien doffer en droger doordat er minder talgproductie is (het natuurlijk beschermingslaagje).

Net zoals in anti-aging van de huid, spelen hier Q10 en collageen een belangrijke rol.

Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in het menselijke lichaam en is dus verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid… én je haar!

Bij jonge mensen wordt er voldoende collageen aangemaakt om ons lichaam jong, stevig en soepel te houden. Maar vanaf ons 25ste vermindert de productie van collageen.

Threonine is een aminozuur dat helpt bij de opbouw van collageen. Net zoals alle andere ‘onderdelen’ van ons lichaam, worden ook onze haren opgebouwd uit aminozuren.

Klik hier verder voor een kort overzicht van de aminozuren die belangrijk zijn voor dik, glanzend haar en sterke haarfollikels.

Groetjes,

Amy x

PS: Herlees ook zeker onderstaande blog eens terug:

‘De 3 belangrijkste vragen over de menopauze/overgang’

4 "onbekende" stoffen voor een mooie, egale huid

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie, gezonde huid van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie


Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy
Zoeken

GRATIS EBOOK: 100% natuurlijke beauty middeltjes 

De beste (en goedkoopste) verzorging komt uit de natuur

x

Send this to friend