Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo weet je of je een tekort aan collageen hebt

Hoe kan je weten of jouw lichaam meer collageen kan gebruiken?

Lezeressen vragen me soms: “hoe kan je weten of je een tekort aan collageen hebt?”

Het is moeilijk om te achterhalen of jouw lichaam meer collageen nodig heeft omdat de symptomen niet altijd (meteen) duidelijk zijn.

Maar er zijn wel een aantal signalen die op een tekort aan collageen kunnen wijzen:

Een droge huid

Wat veel lezeressen niet weten, is dat collageen ook als een “spons” werkt om meer vocht vast te houden in de huid (lees zeker dit artikel over een gehydrateerde huid dankzij collageen)

Als jouw huid altijd droog aanvoelt, kan dit een signaal zijn dat jouw lichaam zelf te weinig collageen aanmaakt.

Overmatig vorming van fijne lijntjes en rimpels

Wanneer er te weinig collageen geproduceerd wordt door ons lichaam, ontstaan er overmatig rimpels en fijne lijntjes (vooral rond de ogen en de mond).

Dit komt omdat onze huid zijn elasticiteit verliest wanneer er te weinig collageen voorradig is.

Pijn in de gewrichten

Collageen is aanwezig in ons bindweefsel, dus ook dat van onze gewrichten. Een tekort aan collageen kan zorgen voor pijnlijke gewrichten en stijfheid (tip: probeer deze zelfgemaakte cayennepeper crème voor pijnlijke spieren en gewrichten)

Broos haar en nagels

Doordat collageen ook een belangrijk eiwit is bij de vorming van ons haar en nagels, zorgt een verminderde productie ook voor slap, futloos haar en breekbare nagels.

Tragere wondgenezing

Het speelt een belangrijke rol bij de regeneratie van onze huid(cellen). Wanneer wondjes veel trager genezen, kan dit wijzen op een vermindere collageen productie.

Verlies van spiermassa

Collageen komt voornamelijk in onze huid voor, maar een tekort kan ook onze spiermassa beïnvloeden. Dit kan leiden tot verlies van spiermassa en spierzwakte.

Cellulitis

De structuur van onze huid verandert wanneer er te weinig collageen voorhanden is. Dit kan bijdragen aan de vorming van cellulitis (hier zijn 5 tips tegen cellulitis)

Als je een combinatie van deze bovenstaande signalen ervaart, doe je er goed aan om een extra collageensupplement in te nemen om jouw voorraad collageen weer op peil te brengen.

Of neem een kwalitatief aminozuren supplement zoals Beauty Essentials. Collageen bevat namelijk vooral de aminozuren proline en glycine.

Wanneer je zorgt dat jouw lichaam altijd over voldoende aminozuren beschikt, kan het opnieuw zelf voldoende collageen produceren.

Daarnaast helpen extra aminozuren bij een gezonde slaap, sterke nagels en haarwortels en bij de overgang.

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest
Picture of Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Populaire artikels