Droge hoofdhuid 101: alles wat je moet weten voor een gezonde hoofdhuid

In dit artikel ontdek je de oorzaken van een droge hoofdhuid en tips om een jeukende hoofdhuid natuurlijk te behandelen.

Een droge hoofdhuid ontstaat wanneer de huid op onze schedel onvoldoende vocht vasthoudt. Dit leidt tot jeuk, schilfers en huidirritatie.

Oorzaken van een droge hoofdhuid

Gebrek aan vocht

Onze hoofdhuid heeft (net zoals onze huid op andere plaatsen) hydratatie nodig om gezond te blijven. Een gebrek aan vocht kan leiden tot uitdroging van de hoofdhuid.

Koud weer

Droge lucht (vooral dan tijdens de koude wintermaanden) kan zorgen voor extra uitdroging van de hoofdhuid.

Te vaak jouw haren wassen

Ook onze hoofdhuid heeft een natuurlijke, gezonde huidbarrière. Dit zijn natuurlijke oliën en goede bacteriën die onze huid gezond houden.

Overmatig wassen van jouw haar en de hoofdhuid kan deze natuurlijke oliën verwijderen. Zeker als je een te agressieve shampoo gebruikt.

Gebruik van te agressieve shampoos en haarproducten

Shampoos, conditioners en haarstyling producten die agressieve chemicaliën bevatten, kunnen de hoofdhuid snel irriteren en uitdrogen.

Huidproblemen

Aandoeningen zoals roos (seborroïsche dermatitis), eczeem en psoriasis kunnen de hoofdhuid aantasten en leiden tot droogheid en schilfering van de hoofdhuid.

Een ongezond eetpatroon

Een slecht eetpatroon (te weinig groenten en fruit, goede vetten en water) kan ook bijdragen aan een droge hoofdhuid.

Hoe een droge hoofdhuid behandelen?

vrouw die in haar haren krabt omwille van een droge hoofdhuid

Vooraleer je naar vreemde producten grijpt, doe je er goed aan om enkele zaken aan te passen om een drogere hoofdhuid te behandelen.

Volg deze 4 simpele stappen om jouw hoofdhuid opnieuw gezond te maken.

1.

Gebruik een haarmasker om jouw haren en hoofdhuid te voeden. (receptje om zelf een haarmasker met avocado te maken) 

2.

Scrub jouw hoofdhuid om schilfertjes en vuil te verwijderen​

3.

Voed jouw hoofdhuid met een hydraterende, verzorgende huidolie​

4.

Was jouw haar met een zachte, liefst natuurlijke shampoo​

1. Gebruik een milde, hydraterende shampoo op natuurlijke basis. Vermijd te agressieve ingrediënten die jouw hoofdhuid uitdrogen.

2. Beperk het wassen van jouw haren. Een goed uitgangspunt is om jouw haar om de 2 tot 3 dagen te wassen, tenzij je merkt dat je last hebt van vet haar of bijvoorbeeld na een activiteit waarbij jouw haren vuil of bezweet zijn geraakt, natuurlijk..

3. Pas jouw eetpatroon aan: meer groenten en fruit, goede vetten en water, minder koffie en alcohol, suiker en transvetten. Zorg er voor dat je dagelijks de juiste vitaminen, mineralen en aminozuren binnen krijgt.

4. Probeer deze 3 natuurlijke middeltjes tegen een droge hoofdhuid als je een natuurlijke behandeling zoekt.

Zorgt een droge hoofdhuid voor (meer) haaruitval?

Een droge hoofdhuid kan zorgen voor extra haaruitval, hier zijn verschillende redenen voor. Je doet er dus goed aan om jouw hoofdhuid zo gezond mogelijk te houden.

vrouw met meer haaruitval door een droge, jeukende hoofdhuid

Welke shampoo bij een droge hoofdhuid?

Als je last hebt van een droge, jeukende hoofdhuid, is het heel belangrijk om een sulfaatvrije shampoo te gebruiken die een hydraterend en kalmerend effect heeft.

vrouw die hare wast met een milde shampoo voor een jeukende hoofdhuid

Hier vind je een overzicht met de beste shampoos bij een jeukende hoofdhuid, schilfers en roos: wat is de beste shampoo voor een droge hoofdhuid?

Groetjes,

Amy
Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest

Lees ook zeker deze artikels...